14 Eylül 2007 Cuma

Turkcell Nasıl Doğdu ?

1994 krizinde Murat Vargı adlı bir tekstilci ile bu dönemde hayatı kesişen Karamehmet, o dönemde kimsenin tenezzül etmediği ve Murat Vargı’nın projesi olan Turkcell işine girdi. (Projenin o dönemde başka büyük gruplarada götürüldüğü fakat ilgi görmediği şeklinde kulaktan kulağa dolaşan bilgilerde bulunmakta )

Murat Vargı projeyi, arkadaşı Yapı ve Kredi Bankası'nın o dönemde genel müdürlüğünü yürüten Burhan Karaçam aracılığı ile Karamehmet'e ulaştırmayı başardı. Ancak beklenenin aksine Karamehmet, projeden etkilenip bu işe girmeye karar verdi. O dönemde Çukurova kurmayları arasında Karamehmet'e destek veren tek isim ise Osman Berkmen oldu.

Karamehmet'in ne kadar akıllı bir yatırım yaptığı ise zamanla ortaya çıktı. 8 milyonu aşkın abonesi ile Turkcell bugün ülkemizin en büyük özel sektör şirketi konumunda. Turkcell, hisseleri New York Borsası'nda işlem gören tek Türk şirketi olarak dikkat çekti.

Turkcell, 3 milyar dolarlık yatırımına rağmen 17 milyar dolara ulaşan değeri ile dünyanın dev şirketleri arasına girmeyi başardı. Sadece 6 yıl gibi kısa bir sürede Turkcell, tarihleri yüzlerce yılı bulan global dev şirketleri de geride bıraktı.

Bu girişimle M.Emin Karamehmet 'in ülke tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yatırımcısı ,Murat Vargı 'nın ise en büyük girişimcisi olduğunu düşünüyoruz.

Daha sonra ,başarıyı nasıl yakaladıklarının ipuçlarını anlamaya çalışacağız.

kaynak : kimkimdir.gen.tr

Hiç yorum yok: