26 Eylül 2007 Çarşamba

İşte Bill Gates 'in Veliahtı

Harvard'dan atılan 19 yaşındaki bir öğrencinin kurduğu internet sitesi Facebook'un değeri, Microsoft'un sitenin yüzde 5'ini 300 ila 500 milyon dolara alma teklifiyle yaklaşık 13 milyar YTL'ye çıkacak

Wall Street Journal gazetesi, bilgisayar devi Microsoft şirketinin, siteye yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Gazete şirketin, Facebook’un yüzde 5 hissesi karşılığı 300 ila 500 milyon dolar arasında bir meblağ ödemeye hazır olduğunu yazdı.

Facebook, 2004 yılında ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde öğrenci olan 19 yaşındaki Mark Zuckerberg tarafından oluşturulan bir internet sitesiydi.

Facebook’un önceleri üyeliği Harvard öğrencileriyle sınırlıydı. Fakat kısa süre içinde önce Boston bölgesindeki diğer üniversitelere, sonra da ülke çapındaki okullara yayıldı.

11 Eylül 2006’dan itibaren, herhangi bir elektronik posta adresi olan herkesin kullanabildiği Facebook, dünyanın en çok kullanılan internet sitelerinden birine dönüştü.


Sonunda sitenin başarısı dev şirketlerin de dikkatini çekti.

Wall Street Journal gazetesi, bilgisayar devi Microsoft şirketinin, siteye yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Gazete şirketin, Facebook’un yüzde 5 hissesi karşılığı 300 ila 500 milyon dolar arasında bir meblağ ödemeye hazır olduğunu yazdı. Bu durumda Facebook’un değerinin 10 milyar doları bulması mümkün.Facebook ise haber hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Halen 42 milyon aktif kullanıcısı olan Facebook, MySpace’den sonra dünyada sosyalleşme amaçlı olarak en çok kullanılan ikinci internet sitesi.

İngiltere’de ise bugün açıklanan rakamlara göre yaklaşık 6 buçuk milyon kullanıcıyla MySpace’i geride bırakarak, bu klasmanda ilk sıraya yükselmiş durumda.

Kurucusu Mark Zuckerberg, daha önce Facebook’un bağımsız bir site olarak kalmasından yana olduğunu söylemişti.

Zuckerberg geçen yıl Yahoo’nun 1 milyar dolarlık teklifini de reddetmişti.

Son gelişmeler sonrasıysa Microsoft’tan sonra Google’ın da Facebook’un hisselerine talip olabileceği belirtiliyor.

Microsoft ve Google iki yıl önce de Time Warner’e ait AOL şirketinin yüzde 5 hissesini almak için rekabete girişmiş, 1 milyar dolar ödeyen Google hisselere sahip olmuştu.

Yıllık geliri 100 milyon doları bulan Facebook’un yakında borsada işlem görmeye başlayabileceği belirtiliyor.

Site Nasıl para kazanıyor?

Facebook’un 42 milyon kullanıcısının kendi profilleri bulunuyor. Bu kişiler linklerle arkadaşlarına bağlanıyor. Her sayfada minik bir reklam kutusu beliriyor ve Facebook bu reklamlardan para kazanıyor. Microsoft ve Facebook’un 2011 yılına kadar geçerli reklam anlaşmasını da uzatmayı planladığı tahmin ediliyor.

kaynak : haberturk , vatan gazetesi

Hiç yorum yok: