17 Eylül 2007 Pazartesi

En Başarılı Girişimcimiz

Murat Vargı , Turkcell projesini yaratan kişi ,halen MV Holding ile iş yaşantısına devam ediyor.

Biz kendisini dünyadaki diğer başarılı örneklerlede karşılaştırarak '' Başarı Formullerini Anlama ''gözüyle incelemeye çalışacağız.

İnternetten ayakkabı satışı yapan Başarı Hikayelerinden Zappos firmasından Tony Hsieh ile yaptıkları benzerlikler taşıyor.

Hsieh internet firmasını Microsoft'a 265 milyon USD 'ye satıp ,bir süre proje araştırdıktan sonra ilk aşamada Zappos 'a 500.000 USD yatırım yaptı .

Yatırım neden Zappos 'a yapıldı ?

Yatırımının en önemli nedeni 1999 yılında kendisine bu fikri getiren Nick 'in ayakkabı pazarının 40 milyar USD olması ve % 5 'inin katalog aracılığıyla yapıldığını belirtmesiydi.

Sektör de Tecrübesi Var mıydı ?

Hsieh ve Nick 'in ayakkabı sektörüyle ilgili önceden bir tecrübesi yoktu.

Murat Vargı Turkcell ve KVK 'da başarıyı yakaladı .MV Holding ve KVK Holding'deki hisselerinin bir kısmını satarak Hakia projesine 5 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Yatırım neden Hakia 'ya yapıldı ?

Vargı, internetteki arama motoru sektörünün mali potansiyelini de şu şekilde değerlendiriyor; “Sadece Nisan 2006'da internet üzerinde 6,6 milyar arama yapılmış. Yani insanlar soru sormuşlar. Çok büyük bir rakam ve internet kullanımı e-mail'den sonra en fazla arama motorlarında kullanılmış. Yani bir başlangıç noktası.”

Hakia'nın, Vargı'nın gündemine gelmesi bir yıl önce, yine Hakia'ya yatırım yapan tanıdıklarının kendisine önerileriyle gerçekleşiyor. Hakia'nın CEO'su, Dr. Rıza Can Berkan'la görüşürler. Vargı bu yatırıma bakış açısını şöyle özetliyor: “Benim bir işe yatırım yapmada kriterim şu: Önce iyi bir ekip. İyi bir ortaklık yapısı ve iyi bir proje olması lazım.

Sektörü Tecrübesi Var mıydı ?

Neticede GSM teknolojisini ben bulmadım, telefon nasıl çalışır onu bile bilmiyorum. Search engine de nasıl çalışır bilmiyorum ama oradaki çalışanlar herkesin anlayabileceği basit bir şeyden yola çıkarak hakikaten kendi konularında bir yenilik yapmış.”


BİLGİYİ ORGANİZE ETMEK

Kim bilebilrdi ki? GSM iletişim sistemi uygulaması Türkiye'de tahminlerin çok öncesindeki bir tarihte moda deyimle 'patlayacvaktı.' Potansiyelin varlığı 80'lerin sonuna doğru hissediliyordu ancak iyi bir projeyle harekete geçmek gerekiyordu. Pek çok kapı yüzüne kapansa da bunu gerçekleştiren biri oldu: Turkcell'in 'babası,' MV ve KVK Holding'in patronu Murat Vargı. GSM iletişiminin göreceği ilgi ve pazarın gelişimi onu 2000'den itibaren Forbes'un dünyanın sayılı zenginleri listesine taşıdı: O artık bir dolar milyarderi olmuştu.

Türkiye'de iletişimin başlangıcını oluşturan projesi bugün dünyanın sayılı bilişim şirketlerinden biri olan Vargı, şimdi yeni bir yatırımla gündeme geldi. Bu nedenledir ki, 5 milyon dolar yatırımda bulunduğu arama motoru Hakia'nın (www.hakia.com) ayrı bir önemi beliriyor. Vargı Hakia için, “Ulaşılan bilginin hızla arttığı dünyada, bu bilgiyi organize etmek ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getirmek daha da önem kaznıyor. Semantik algoritmalarla bu sürece kendine has bir yaklaşım getiren hakia.com'un internet ortamındaki aramaları çok geliştireceğine inanıyorum” diyor.

MV Holding 'in internet sitesinde '' Yatırım Felsefeleri '' şöyle açıklanıyor ;

Yatırımlarında çok seçici davranan Grubun yatırım kriterleri şu şekilde özetlenebilir;

- Önemli miktarda aktif büyüklüğü ya da ciddi oranda büyüme potansiyeli olan şirketler ya da yatırım fikirleri

- %15 ve üzeri sermaye getirisi potansiyeli

- Kendi yönetim kadrosu olan şirketler ve yatırımlar

- Herhangi bir ülke ya da sektör limiti olmaksızın sektöründe farklılaşmış şirketler


Ülkemizden yeni Murat Vargı ' lar çıkmaz mı ? Evet zor , ama imkansız değil .

kaynak : haber3.com ,forbes dergisi ,mvholding.com.tr

Hiç yorum yok: