7 Eylül 2007 Cuma

Private Equity ,Venture Capital

Private Equity (Finans Ortaklığı ) fonları genelde 7 - 13 yıllık bir süre için kurulurlar. İlk üç yıllık dönemde firmalarla ortaklıklar gerçekleştirirler ,ilerleyen dönemde işler yolunda gittiği yani firmada değer artışı gerçekleştiği andan itibaren hisselerini devretme arayışına girerler..Fonların sermaye yapısı ,sigorta fonlarından ,finans kurumlarından ,biraraya gelmiş yatırım yapmak isteyen sermaye sahiplerinden oluşabilir. Fonlar açısından beklenti hisse karşılığı risk aldıklarından kredi faizlerinin üzerinde bir getiridir.Firma değerinin artışından para kazanmayı hedeflerler.

Ortaklıkta ne tür kriterler aranır ?

Büyüyen bir sektör olması ,firmanın verilerinin şeffaflığı, hızlı büyüme trendi ,kar marjı ,personel kalitesi ,iyi yönetilmesi ,rakip firmalara göre avantajları ,güvenilirlik kısaca bizim önceki yazılarımızda belirttiğimiz ,sonrakilerde belirteceğimiz ne varsa bunların hepsini ararlar.

Yönetim kurullarına üye atarlar .Önemli kararlarda onaylarının alınmasını isterler.Bunun dışında günlük işlere karışmazlar.

Koyacakları fonun işe yatırılmasını isterler ,ortaklara aktarımına çok istisnai örnekler dışında sıcak bakmazlar.

Genelde % 0 - % 35 oranları arasında ortak olurlar.

Fon ortaklıktan çıkmaya karar verdiğinde ilk hisse satış teklifi firma çoğunluk hisse sahibi ortaklara yapılır.Ortaklar almak istemezse ,halka arz veya başka bir stratejik ortağa satılarak çıkış gerçekleştirilir.Başlangıçta çıkışın ne şekilde yapılabileceği anlaşmaya bağlanır.

Bu tür bir ortaklık gelecek vadeden sektörlerde büyüyen ve ilave sermaye ile cirosunu ve karını hızla arttırabilecek firmalar için uygun olabilir.

Firma oldukça yeniyse sistem yine aynı işlemekle birlikte Venture Capital (Girişim Sermayesi ) denilmektedir.

Kurumsallık gerektirdiğinden ülkemizde hızlı yaygınlaşamamıştır.

Dünyada sistem yaygın olup ülkemizde de az sayıda bu tür ortaklıklar gerçekleşmektedir.

Firmanız bir private equity fonundan ilgi görüyorsa doğru bir sektörde büyüyorsunuz ,ortaklık teklif ediyorsa gerçekten iyisiniz ,görüşüp teklif dahi vermediyse iyi görünmekle birlikte yanlış giden şeyler var , kapınızı hiç çalmadıysa düşünmeniz gereken çok şey var demektir.

Çünkü onlar siz farkında olmasanız da şu anda köşe bucak bilinçli bir şekilde yatırım yapılabilecek iyi firma arayışı içindeler.

kaynak : iyifirma.blogspot.com

Hiç yorum yok: