15 Ağustos 2007 Çarşamba

Ece Banyo 'nun Başarısı

Firma 'nın son yıllarda gelişen bir başarı grafiği var ; nedenleri gelişmiş ülkelerde veya gelişmekte olan ülkelerdeki gelişmiş firmalarca uygulanan temel yönetim stratejilerini kullanmalarında yatıyor.

Sn.Erdem Çenesiz 'den dinleyelim ;

Hedef Belirleme ve Kontrolü

Bunun dışında pek çok şirketin aksine Ece Banyo'da kısa süreli hedefler belirleniyor. Genellikle 1 yıllık hedeflere göre hareket ettiklerini anlatan Çenesiz, "Böylece hedefimizden uzaklaşmıyor, rehavete kapılmıyoruz. Belirlediğimiz hedeflerdeki başarımız daha kontrol edilebilir oluyor" diyor.

Bu konuda yaptıklarını doğru buluyoruz ,ayrıca uzun vadeli makro hedeflerde belirlediklerini ve şartlara göre gerekirse revize ettiklerini düşünmek istiyoruz.

Yenilikçilik

Ece Banyo, sektörün en inovatif (yenilikçi) şirketlerinden biri. 7'si patentli 15 binden fazla ürünü olan firmanın, piyasada ise 50'den fazla inovatif ürünü var.40'tan fazla ülkeye ihracat yapan Ece Banyo'nun ihracat başarısındaki en önemli etkenlerden biri yenilikçi ürünleri.

Ürünlerimiz kullanım kolaylığı ve fonksiyonel olmayı hedefliyor. Bu özelliklerimiz özellikle de İtalya'daki üreticilerin dikkatini çekti. İhracatımızın büyük kısmını İtalya'daki banyo dolabı üreticileri için yapıyoruz.

Bir süre daha fason üretime devam edip, kendi tasarımlarımızla yurtdışında marka olmak istiyoruz. Şimdiden ortaklık teklifleri geliyor.

Sistemin Kontrolu

Çenesiz, şirket içi iletişimin de verimlilik üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirterek bunun için üretim otomasyonunu ve performansını esas alan bir sistem geliştirdiklerini söylüyor. Bu sistemin yazılımı için 600 bin dolar yatırım yapıldığını kaydeden Çenesiz, sistemin faydalarını ise şöyle anlatıyor: "Bu sistem sayesinde bir ürünün hangi çamurdan yapıldığı, hangi fırından çıktığı, hangi işgörenin kontrolünden geçtiği barkod sistemiyle takip ediliyor. Bu sayede bir sorunun nereden kaynaklandığını anında anlayıp, müdahale edebiliyoruz. Zaman ve maliyetten ciddi anlamda tasarruf ediyoruz. Kısa zaman içinde tüm üretimi online olarak istatistiksel olarak görebileceğiz."

Yetki Devri

Çenesiz, bu kararını "O zamandan bu yana şirkette her işin bir sahibi var. Sahipsiz, yetki karmaşası nedeniyle yapılmayarak geciken işler sorunu Ece Banyo'nun daha kuruluş yıllarında çözdüğü bir sorun oldu. Firmada çalışanlar kendi alanlarıyla ilgili olarak tam yetkili ve sorumlu.

Motivasyon

Ayrıca şirketin verimliliğine katkıda bulunan her personelimiz performans prim sistemimiz sayesinde ödüllendiriliyor. Bu nedenle herkes işini sahipleniyor" diye anlatıyor.

Ekip Çalışması

Çenesiz fabrikanın girişindeki "Burada patron yoktur" ile "Biz bir ekibiz" sloganlarının da süs olsun diye konmadığını vurgulayarak ekliyor: "Bu tabelada yazanlar kesinlikle işlevsiz sloganlar değil. Aksi halde bu kadar yoğun bir rekabetin olduğu sektörde yükselmemiz mümkün değildi. Sektörün diğer kuruluşlarına baktığımızda hem yeni hem de onlara oranla daha küçük bir şirket olduğumuz görülür. Buna karşın en verimli şirketiz diyebilirim. Bunun sırrı ekip olmaktan geçiyor. Bu nedenle bu kadar hızlıyız."

Ve Başarı

Referans Gazetesi Hızlı Balık Ödülleri'nde ihracatın en hızlı firması ödülünü alan Ece Banyo Gereçleri, 2007'de ihracatta yüzde 50, ciroda ise yüzde 70 artışa odaklandı.

Gelişmekte olan ülkemizde gelişmiş ülke firması gibi çalışan firma 'nın finans açısındanda iyi yönetildiği sürece istediği hedeflere ulaşacağını düşünüyoruz.

kaynak : referans gazetesi

Hiç yorum yok: