22 Ağustos 2007 Çarşamba

Başarı Hikayesi '' Index Bilgisayar ''

Bilgisayar sektöründe gerçekleşmiş ve devam eden bir başarı öyküsü var.Bakalım nasıl gerçekleşmiş ,internet sitelerinde anlatmışlar .

İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. üç bilgisayar mühendisi ve bir makine mühendisi tarafından, 10.07.1989 tarihinde kurulmuştur.

1989 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinden biri olan 3M firması ile anlaşma yaparak, 3M manyetik ortam ürünleri distribütörlük anlaşmasına imza atmıştır. Bir yıl içinde 3M manyetik ürünler pazarında, %1,2'den %55 gibi bir pazar payına ulaşmıştır. 1989 yılında 2,5 milyon USD ciro gerçekleştirilmiştir.

1991 yılında, İtalyan Olivetti firması ile anlaşma yaparak, Olivetti PC ürünlerinin 'Yetkili Satıcılığı'nı yapmaya başlamıştır. 1992 yılında, Ankara İndeks'i açarak şube deneyimi edinmeye başlamış ve İç Anadolu Bölgesi'nde daha kalıcı faaliyetlere girişmiştir. 1992 yılında 4,3 milyon USD ciro yapılmıştır.

1995 yılı nisan ayında İzmir şubesini kurmuş, Mayıs ayında da IBM ile "Çözüm Ortağı" anlaşmasını imzalamıştır. 1995 yılında İndeks'in IBM ile henüz 5 aylık faaliyeti olmasına rağmen, yılın sonunda 'IBM PC Çözüm Ortağı Başarı Ödülü' almıştır. Aynı yıl içinde gerçekleştirdiği önemli 'kanal' faaliyetleri İndeks'e, sektörel önemi yüksek INTERPRO ödüllerinden, "En Aktif Dağıtıcı Firma" ödülünü kazanmıştır. 1995 yılında 15,9 milyon USD ciro gerçekleştirmiştir.

1996 yılında IBM PC satış organizasyonunda dağıtım modelini değiştirerek, 'distribütör' modeline geçmiştir. İNDEKS böylece Türkiye'de, IBM ile ilk distribütörlük anlaşması yapan firma olmuştur.

1999 yılında, Xerox, Microsoft, IBM POS, Escort, Cisco gibi çok önemli ürünler için distribütörlük anlaşmaları yapan İNDEKS, aynı yılın Haziran ayında kendi 'lojistik merkezi'ni faaliyete geçirmiştir.

2000 yılının 12 Nisan'ında nevi değiştirerek Limited şirket'ten Anonim Şirket'e dönüştürülmüştür. 2000 yılının Ağustos ayında Pouliadis and Associate Societe Anonyme Industrial and Commercial of High Technology Systems S.A. (Pouliadis), İNDEKS Bilgisayar'ın %50'sini satın almıştır .Kasım döneminde de COMPAQ ile anlaşma yapmıştır. Compaq ürünleriyle yapılan anlaşmayla da Türkiye'de bir ilke imza atan İNDEKS; IBM, HP ve COMPAQ PC ürünlerini bünyesinde bulunduran, tek dağıtıcı firma kimliğini kazanmıştır. 2000 yılı sonunda 163 milyon USD ciro gerçekleştirmiştir.

2001 yılında NOVEL'in tek distribütörlük anlaşmasını imzalamıştır. Daha sonra sırasıyla, SONY ve Microsoft OEM ürünlerinin de kontratlarını almıştır. 2001 yılında yaşanan ekonomik krize rağmen yatırımlarına devam ederek ve Mart 2001 döneminde Bilgisayar parçaları / OEM sektöründeki lider firmalardan DATAGATE 'in %50,5'ini satın alarak, sektörde ses ve moralite getiren bir yatırım yapmıştır. Yine aynı dönemde Network alanında oldukça deneyimli dağıtım firmalarından NETEKS'in de %70'ini satın alarak grubuna katan İNDEKS, ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürmüştür .

2002 yılında İndeks ürün ailesine OKI yazıcı ve TOSHIBA notebook ve server ürünleri katılmıştır. Cirosu 188 milyon USD olarak gerçekleşmiştir.

2003 yılında ürün portföyüne, FUJITSU SIEMENS ve NEC markaları dahil edilmiştir.Şirketin 2003 yılı konsolide cirosu 2002 yılına göre %17 büyüyerek 277 milyon USD olarak gerçekleşmiştir.

24.06.2004 tarihinde rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle şirketin % 15,34'ü halka arz edilmiştir.

Şubat 2006 'da grubun 2. büyük şirketi konumunda olan bağlı ortaklığı Datagate Bilgisayar Malzemeleri Ticaret A.Ş. halka arz edilmiştir.

2006 yılı içerisinde Canon ile yazıcı fax ve tarayıcı ürünleri, Western Digital Corporation ile hard disk ürünleri, Panasonic ile tüketici elektroniği ürünleri, ViewSonic ile monitör ürünleri ve Sony Vaio ile notebook ürünleri için distribütörlük anlaşmaları yaptı.

2007 yılı içerisinde de dünyanın en büyük notebook üreticileri arasında yer alan Asus ile notebook ürünleri ve Philips ile monitör ve çevre birimleri ürünleri için distribütörlük anlaşmaları yaptı.

Firmanın kurulduğu yıldan bu güne ekonomilerde ne iniş çıkışlar olmuş ama Index her zaman yoluna devam etmiş .

Sn. Erol Bilecik ve takım arkadaşlarını başarılarından dolayı kutluyor ,aynı şekilde devam edeceklerine inanıyoruz.

kaynak : www.index.com.tr/tarihce.asp

Hiç yorum yok: