22 Aralık 2008 Pazartesi

İhtiyaçlara Farklı Yaklaşan Girişimcinin Başarı Şansı Yüksektir

Bir firma ne zaman yeni bir ürün hikayesi ile tanışsa , ürünün ötesinde çözülmesi gereken problemlerle de karşılaşır.

Rekabetçi bir yenilik olabilmesi için tedarikçiler ,yan sanayi ,dağıtım kanalları ve tüketicilerle ilgili yeni olanakların ,alışkanlıkların ortaya çıkarılması gerekir.

Tripsas firması katlanır bisiklet üretmekteydi.

Firmanın katlanır bisikletlerle ilgili yaratıcılık anlayışı geleneksel bisikletler üzerineydi.

Yalnız katlanır bisiklet üzerinde düşünmeye başladığınızda çoğu insanda oluşan imaj küçük tekerlekli , gerçek bir bisiklet olarak sınıflandırılamayacak tuhaf bir araçtı.

Müşteriler ve dağıtım kanalları gözünde bu ürün farklıydı.

Montague ise Tripsas ile çalışan gönüllü bir bisikletçiydi.Katlanabilir fakat müşteriler gözünde daha sağlam gerçek bir bisiklet yapmak istiyordu.


Konunun üzerinde çalışarak bir prototip üretti ve oğlu David bu ürünü herkesin talep edebileceği ticari bir ürün haline getirdi.

Montague bu gün dünyanın önde gelen her büyüklükte katlanabilir bisiklet üreticilerinden biridir.

Ekonominin aktörlerinden girişimciler ,taleplere jet hızıyla yetişmeleri gerektiğini ,yenilik harcamalarının ise business class uçak bileti farkı olduğunu hatırlamalı.

Güvenlik ,alt yapı ,fiyatlama konularının yanında müşterilerin talepleri karşısında ne sunulduğunun anlamı önemli.


Bir üründe yer alan tüm parçalar düz bir çizgi şeklinde değildir.Girişimciler için düz çizgiden ayrılmak ilgi çekici , yaratıcı rekabet olanakları ortaya çıkarabilir.

kaynak:hbs

5 yorum:

Hülya Konar dedi ki...

son paragraftaki
"düz çizgiden ayrılmak ilgi çekici , yaratıcı rekabet olanakları ortaya çıkarabilir. " yorumu çok doğru...

düz çizgide olmak demek sıradan olmak demek...diğerlerinden farkı olmamak demek,tercih edilebilme şansı yaratmamak demek,denemeye değer mi acaba diye tüketiciye-müşteriye düşündürememek demek...

siz girişimcilerden bahsetmişsiniz ama bu konu aslında hayatımızın her alanında bizim popüleritemizi belirliyor...öğretmenseniz,çizilmiş bilgi sınırının dışına çıkmıyorsanız,sosyal değilseniz,yeniliklere kapalıysanız sıradan bir öğretmen olursunuz.öğrenciler arasında ilgi çeken,keyif veren,ders saati gelse diye beklenen bir öğretmen olmazsınız...

"fıkra sevenlere" blogunun sahibi Ahmet Bey de biyoloji öğretmeni.
bununla birlikte blog yazıyor,
keyifli paylaşımlarda bulunuyor,
sıradan bir öğretmen değil,şahsen tanıma şansım olmadı bilemiyorum belki okulda şu meşhur sıfırcı hocalardandır:) ama sanmıyorum,öğrencileri ondaki farklılığı hissetmişlerdir ve sıraddışı bir öğretmendir diye düşünüyorum...

hernekadar ben yine katlanan bisikleti alıp geniş bakış açısıyla:) başka konulara çeksemde,emin olun bilmemizde fayda olan bir yazıyı paylaşmışsınız.

teşekkürler ...

Dr.Firma dedi ki...

Yazınızda katlanan bisikletin geldiği nokta ,insanları katlanan bisiklet dışında da düşündürebilmesi açısından değerli.

Her derste biyoloji yanısıra birde fıkra anlatabilecek bir öğretmeninizin olduğunu düşündüğünüzde ,Ahmet beyin öğrencileri çok şanslı.

Herhalde o dersi iple çekiyorlardır.

Düz çizgiden çıkılmasının istisnalarını düşününce bana göre ,dürüstlük ,çalışkanlık , insanlara karşı iyilik, aile,çevre ve vatan sevgisi

Hülya Konar dedi ki...

"istisna" derken anlayamadım?

yani bu değerleri de unutmamak gerekiyor anlamında mı?

Dr.Firma dedi ki...

O değerler unutulmamalı

Hülya Konar dedi ki...

evet haklısınız.

elbette,unutulmamalı.