4 Aralık 2008 Perşembe

Başarının Çıtası Gittikçe Yükseliyor

Uzman bir ekonomist olmasam da dünyanın çekeceği acıların farkındayım.

Pazarların kötü olması yenilikçilerin büyük yeni şeyler düşünmesi yerine kış uykusuna yatacağı anlamına mı gelecek ?

Tabii ki hayır

İnternet dünyası dışında gerçek hayattaki insanlar gerçek sorunlarla karşılaşmaya ,ayrıca para kazanmaya çalışmaya devam edecek ve yeni fırsatlar , yeni büyüyen işleri ortaya çıkaracak.

Basit bir örnek olarak new york merkezli yeni bir girişim olan On Deck Capital ‘e bir göz atalım.

Mayıs ayında pazara giren firma bireysel krediler vermek yerine küçük işletmelere yönelmiş.

Firmaların günü gününe kredi değerliliğini anlamak için süreci anlamaya dayalı yazılımlar kullanıyor.

Şu ana kadar on milyon dolar kredi vermiş ve çok küçük problemlerle karşılaşmış.Faiz oranı bir çok bankadan yüksek , diğer alternatif kaynaklara göre ise daha düşük.

Klasik yaklaşımdakiler buradaki uzun dönemli potansiyeli gözden kaçırsalarda incelemeye deymez mi ?

Küçük iş sahipleri gerçekte bankacılarla çok süre harcamak ister mi ? Sanmıyorum.

Bu firmanın başarılı olacağı konusunda bir garanti yok.Yalnız bu yaklaşım bir potansiyel olduğunu gösteriyor ve ekonominin donmuş gibi göründüğü bir dönemde ortaya çıkabilecek fırsatlar konusunda güzel bir örnek.

Yeni iş yapmanın ilkelerinde herhangi bir değişiklik yok.

Bir problem , tatmin edici bir şekilde çözülmeli , çözümler müşterilerce diğer alternatiflerden iyi görülmeli , etkileyici ve sürdürülebilir bir ekonomik modele ve büyüme planına dayanmalı.

Başarıda engellerin çıtası daha yukarı taşınırken tartışmalar zorlaşmakta , fakat geride kalan fırsatlar donmamış olanlarca yakalanmalı.


kaynak:discussionleader

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Engellerin artması doğal bir sonuç.Çünkü yenilik getirenler arasında da rekabet artıyor.İyi tarafı kalitenin de paralel olarak artması.
Durgunluk ise elbet bitecek ancak önemli olan durgunluk sonrası için yatırım maliyetlerinin bu dönemde düşük olması ve bu fırsatın değerlendirilebilmesi.

Dr.Firma dedi ki...

Belirttiğiniz gibi fırsatlar her zaman olacak.

Önemli olan diğer bir konu ise fırsatın ne olduğunu anlamak , bu yüzden düşünmek ve araştırmak

Hülya Konar dedi ki...

fırsatları değerlendirmek konusu kesinlikle çok önemli.zaten başarılı olarak adlandırılan kişilere baktığımızda onlar için yazılan yazılarda genelde 2 yorum vardır.
1-karşısına çıkan fırsatları çok iyi değerlendirdi.
2-çok şanslıydı.

aslında bana göre bu konuda asıl şans, fırsatı farketmek,görebilmek ve onu değerlendirecek girişimci ruha sahip olmaktır...

ve bahsettiğiniz ekonomik durgunluk yada halk deyimiyle:) kriz gerçekte var mı yok mu yada varda boyutu söylenen kadar büyük mü tartışılır...ben bu konularda sadece gözlemlerimle konuşabilirim,uzmanı değilim ve yanılma payım yüksek olabilir.

ancak gördüğüm kadarıyla bu kriz kadar bu krizi çok iyi fırsata çevirip değerlendirenler,mevcut kazancı olan (para yada nesne )2 yi 3 hatta 5 e çıkaranlar var...

İstanbul da çoğu yerde ev kiraları indirime gitti.yeni yapılan binalardaki boş daireler ciddi anlamda kiraları düşürdüler,boş kalmasın diye.bu çoğu semtde satılık daireler içinde geçerli.

dün akşam haberlerde izledim x araba markasını satan firmadan araba aldığınızda size 30 milyar tl değerinde araba hediye ediyor.hatta Sibel Can da bu promosyonu:) kaçırmamak için oradan araba alıyordu...

yani ekonomik durgunluk olabilir ama bu durgunluğun yarattığı fırsatlar da var aslında.

evini satan için gerçekten kriz vardır ve değerinden aşağıda satmak zorunda olabilir,içi kan ağlar vs. ama o evi değerinden aşağı alan kişi için de bu kriz bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirilebilir...

Dr.Firma dedi ki...

İnsanlar ve firmalar ,ülkeler açısından ayak yorganı çok aştıysa , diğer bir anlamda çok borçlu ve likit değilseniz kriz gerçekten üzücü olacak.

Girişimciler açısından ise bir çok firma sorunlarla uğraşmaktan yeniliklere gereken önemi veremeyeceği için fırsatlar ortaya çıkacak.

Şans ise ne yaptığını bilmeyen girişimciler için önemlidir.

Hülya Konar dedi ki...

Bush a fırlatılan BU PABUCUN :) Türkiye de yapılıyor olması ile o pabucun imalatçısı olduğunu iddia eden firmaların 2 gündür aldıkları siparişlerin ortalamanın 3-4 katına çıktığı açıklamalarını doğru varsayarsak, bir anda ilgili alanda böyle bir pazar artışının olması sizce şansa bağlanabilir mi?


(siyasi yönünden kesinlikle bağımsızım )

Dr.Firma dedi ki...

Bilimsel olarak bakarsak konuyu ancak şansla açıklayabiliriz :)

Bu pabuç ve hediyelik eşya olarak minyatürlerini yapmakta girişimcilere iyi kazandırabilir.

Hülya Konar dedi ki...

pabucun minyatürünü yapmak mı :)

harika fikir...