13 Haziran 2007 Çarşamba

Bu İş Bizde de Gelişiyor

Serra Cerrahoğlu, İrem ve Emre Baran kurdukları Ipera isimli şirketle tarihi binaları restore edip satacak. Genç ortaklar işe 400 bin dolara satın aldıkları binayı, 700 bin dolara restore ederek başladı. Restore edilen bina 2 milyon dolara satıldı.

İşadamlarının çocukları da boş durmuyor ve kazançlı yatırımların peşinde koşuyor. Ünlü armatörler Eşref Cerrahoğlu'nun kızı Serra Cerrahoğlu ve yine denizcilik dünyasının önde gelen isimlerinden Pekin Baran'ın çocukları İrem ve Emre Baran tarihi binaları yatırım fırsatına dönüştürdü. 2006 yılında Ipera isimli bir şirket kuran ortaklar, Galata ve Pera’daki tarihi binaları restore edip satıyor. Gayrimenkul sektöründeki büyüme hızını ve bu alandaki ihtiyacı görüp harekete geçtiklerini belirten Serra Cerrahoğlu, 3 milyon dolarlık bir yatırımla Ipera'nın temellerini attıklarını söyledi. Cerrahoğlu, "Şu anda birçok yerli ve yabancı yatırımcı bu sektörü araştırıyor. Biz de hızlı davranarak bu sektörde yerimizi aldık" açıklamasını yaptı.

Amaçlarının hem yatırım yapmak hem de İstanbul'un kentsel yaşam kültürüne bir katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Serra Cerrahoğlu, restorasyon felsefelerinin sadece kozmetik birkaç rötuş yapma üzerine olmadığını, güçlendirmeye de önem verdiklerini dile getirdi .

Yabancılardan teklif var

İşe yatırım yapacakları bölgenin araştırmasını yaparak başladıklarını söyleyen Cerrahoğlu, "Eğer bölgenin ileriyle dönük bize getirisi olduğuna inanırsak fiyat araştırmasına geçiyoruz. Bize verilen fiyatla, binanın gerçek değeri üzerinde bir karşılaştırma yapıyoruz. Doğru yatırım biçimini belirlemek için bina restorasyonu sonucundaki getirisini hesaplayıp karar veriyoruz" dedi. Cerrahoğlu, araştırmaların tamamlanmasının ardından Anıtlar Kurulu'ndan izin almak için harekete geçtiklerini kaydetti. Anıtlar Kurulu'ndan izin alma süresinin iki aya kadar çıkabildiğini açıklayan Cerrahoğlu, şöyle devam etti: "Binayı kısa süreli tutup hemen satmak da bazen kârlı olabiliyor, mesela aldığımız binayı restore etmeden yüzde 30 kârla satabilirsek, bunu da yaparız." Ipera'nın kısa sürede yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini kaydeden Cerrahoğlu, önümüzdeki günlerde yabancı yatırımcılarla ortak projelere imza atabileceklerinin sinyalini verdi.

Renovasyon çalışmaları büyük bir hızla artıyor

Yapı yenileme yani renovasyon, Türkiye'de mimarinin ve kentleşme politikalarının en önemli gündem maddelerinden biri. Renovasyon alanında yapılan çalışmalar büyük bir hızla artıyor. 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'un, 2010 yılına kadar renovasyon ve restorasyon projelerine, büyük çoğunluğu özel sektörün karşılayacağı 8-10 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor. Renovasyon, yeni inşaat yapımından çok daha büyük bir pazar potansiyeli oluşturuyor. İstanbul’daki 1 milyonun üzerindeki mevcut yapı stokunun büyük çoğunluğunun yenilenme ihtiyacı, inşaatı yeni yapılacak binalara göre çok daha büyük bir pazarın varlığını gösteriyor.

Kaynak : www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=70567&KTG_KOD=162&ForArsiv=1

Hiç yorum yok: