28 Ekim 2009 Çarşamba

İş Fikrimiz İnsanları Etkilesede Başarıyı Getirmedi

98 yılında newyorkta genç yatırım bankacıları tarafından kurulan bir internet şirketi olan kozmo , dvd kiralamadan kahveye kadar bir çok küçük ürünü bir saat içinde müşterilere teslim etmeyi planlıyordu .

İş modeli ürünlerin teslimini ücretsiz olarak , bisikletle gazete dağıtımına benzer bir biçimde yapılmasına dayanıyordu .

Model bazı iş analistleri tarafından düşük değerli ürünlerin bir yerden bir yere bir saat içinde taşınmasının aslında pahalı olduğu , ücretsiz ürün tesliminin sürdürülebilir olmadığı konusunda eleştiriliyordu .

Şirketin değeri ikiyüzelli milyon dolara kadar yükseldi . Ülke çapında onbir şehirde faaliyet göstermeye başladı .

1999 yılında 3,5 milyon dolar gelire karşın , 26 milyon dolar net zararı vardı .

İkibinbir yılında binyüz çalışanı varken faaliyetine son verdi .

Firma ile ilgili yapılan araştırmalarda şu sonuçlara varıldı .

Ürün teslimi konusunda hizmet veren firma internet kullanımının düşük olduğu bölgelerde büyümeye çabalamıştı .Bazı yerlerde neredeyse hiç sipariş gelmiyordu . Yeterli sipariş alınabilse kara geçebilirdi .

Yukarıdaki örnekle aynı konuda faaliyet gösteren urbanfetch ‘ de 99 yılında motosikletle ürün teslimi konusunda faaliyete başladı .

Ücretsiz ürün taşınması ve bazen sürpriz düşük fiyatlar yanı sıra siparişlerde şapka , tshirt gibi promosyonlarda veren firma ikibin yılında faaliyetlerini durdurdu , fakat ürün teslim departmanı bir kurye şirketince satın alındı .

kaynak:wikipedia

Hiç yorum yok: