31 Ağustos 2009 Pazartesi

Büyük Bir İş Fikrim Var Girişimci Olabilirmiyim

Girişimcilerin çok söylediği bir söz parlak fikirlere sahip olduklarıdır . Bir çoğu somut bir iş planı ile iş fikirlerinin ayrılmaz bir ikili olduğuna inanır .

Girişimcilikle buluş yapmayı birbirine karıştırmayın .

Büyük fikirler işin yalnızca bir parçasıdır .Bir iş fikrine konsantre olduysanız mucit de olabilirsiniz ama girişimci değil .

Bir çoğu iş planlarına uzun süreler harcarlar . Fakat onlar çoğu zaman önemli faydalar sağlamaz .

Plan hiçbir şey , planlama her şeydir diye bir söz vardır .

Önemli olan ise iş sürecinin planlanmasıdır .İşinizi çeviklik yetenekleriniz , harekete geçme ve değişim becerileriniz üzerine kurmuyorsanız , yalnızca fikir ve iş planına bağlıysanız başarmak zorlaşır .

Edison bu konuda büyük bir örnektir . Bir çokları ışık veren cam ‘ın onun fikri olmadığını bilmez . Kendisine bir çok insan bir çok fikir hakkında danışmıştı . Ama o ampulün ticari bir ürün olabileceğini fark edince diğerleriyle ilgilenmemişti . Kendini bir girişimci olarak görürdü .

Bir başka örnekse Sony ‘dir . Çok az insan onların orijinal fikrinin büyük gruplar için pilav pişiricisi yapmak olduğunu bilir . Bu fikirleri başarısız olunca ilk fikirlerinden vazgeçmiş ve bugünkü Sony olmuşlardır .

Jiletse klasik bir örnektir . O döneme kadar çift elle tutulan tıraş bıçağını değiştirmiş ve geliştirmiştir .

İş planlarını çöpe atmaktan korkmayın , şartlara adapte olun , gerektiğinde orijinal fikirden de uzaklaşın ve başarıyı yakalayın .

kaynak:hbs

Hiç yorum yok: