30 Temmuz 2007 Pazartesi

Bu İlan İşe En Uygun Kişiyi Bulur

Youth Republic Firması bir pozisyon için eleman arıyor.Bunun için çok ilginç bir fikir geliştirmişler.Youtube 'daki firma video 'sunda kendileri hakkında ,bir çalışan adayının hiç bir şekilde alması mümkün olmayan bilgileri etkili bir şekilde vermişler.

Biz bu fikri gerçekten beğendik .Tebrikler Youth Rep.

Kaynak : Fikir Atölyesi

youthrep : www.youthrep.com/fikirinsani/

28 Temmuz 2007 Cumartesi

Pazar küçük , Ya Vizyon ?

Bir süre önce Brezilya 'da Dünya kozmetik devleriyle yarışan ,gelişmekte olan ülkedeki vizyonu gelişmiş kozmetik firması Natura ile ilgili bir yazı yazmış yerel bir firmanında gelişmiş beyinlerle başarılı olabileceğini ortaya koymuştuk.

Şimdi Ülkemizde durum nasıl bir göz atalım ;

Referans 'ın haberi ;

Artan refah Türkiye yi kozmetik devlerinin rekabet alanı haline getirdi.

Türkiye'de hem nüfus genç hem de refah seviyesi yükseliyor" diyen Fransız Sephora, Colours Beauty ve İngiliz Boots Türkiye pazarına adım atmaya hazırlanıyor. Kısa bir süre önce pazara giren Alman Douglas ve Watson ise ulaştıkları yüksek satış performansları nedeniyle hedeflerini daha da büyüttü. Rekabetin kızışması yerli firmaları da hareketlendirdi. Boyner Grubu, Tekin Acar, Sevil Kozmetik ve YKM kozmetik alanında daha da iddialı hale geldi.

Gelir seviyesi arttıkça bu sektörün gelişeceğini tahmin etmek hiç zor değil ,bunu bakmasını bilen herkes görebilir.

Şu anki pazara paylarına bir bakalım ;

Douglas, Boyner, YKM, Sevil ve Tekin Acar gibi kozmetik zincirlerinin faaliyet gösterdiği kozmetik pazarı selektif pazar olarak tanımlanıyor. Bunun büyüklüğü de 150 milyon dolara ulaşıyor.

Pazarın hakimiyeti şu anda yerli kozmetik zincirlerinin elinde. Lider ise Boyner Grubu. Boyner ve Beymen mağazalarının yanı sıra yeni oluşturulan Boyner Beauty mağazaları ile Boyner Grubu yüzde 33'lik pazar payına sahip. Tekin Acar yüzde 25, Sevil yüzde 23, YKM ise yüzde 16 pazar payları ile Boyner'i takip ediyor.

Yerli firmaların mağaza sayıları ;

- İlk mağazasını 1976’da İstanbul Nişantaşı’nda açan Sevil'in Türkiye genelinde 22 mağazası var.

- Tekin Acar`ın 1979 yılında Onur Çarşısı`nda 16 metrekarelik bebek giyim mağazasının bir köşesinde başlayan kozmetik serüveni 33 mağaza ile devam ediyor.

- Beymen mağazalarında kozmetik reyonlarıyla sektörde önemli bir pay alan Boyner Grubu, geçtiğimiz yıl Boyner Beauty konsepti ile sektördeki gücünü artırdı. Boyner Beauty'in mağaza sayısı 6.

Yabancıların mağaza hedefleri ;

- Watson'un hedefi, 5 yıl içinde 100 mağaza daha açmak.
- 2008 yılı sonuna kadar 10 mağaza hedefleyen Fransız Sephora mağaza sayısını 5 yılda 20'ye çıkaracak.

ROTASINI TÜRKİYE'YE ÇEVİREN YABANCILAR

- SEPHORA
- DOUGLAS
- WATSON
- BOOTS


Boyner Beauty 'nin hedefi ;
Boyner Beauty olarak bu yılın sonunda 6 mağazaya ulaştıklarını kaydeden Sağdam şunları söylüyor: "Üç yıllık plan içinde bu sayılı 107 'ye çıkarmayı planlıyoruz.

Şunu açıklıkla söyleyebiliriz ki 5 yıl sonra sektörde pazar payları şu anki durumdan çok farklı olacak ,büyümeye ve pazara bilimsel yaklaşanlar ayakta kalacak ,diğerleri küçülecek veya satılacak .

18 Temmuz 2007 Çarşamba

Teknoloji Holding 'in Başarısı

Daha önce '' bir hikaye '' başlıklı yazımızda ödeme sistemleri konusunda önemli bir başarıdan bahsetmiştik .2006 yılı itibariyle A.B.D. 'de en hızlı büyüyen ilk 20 firma arasında 1. ve 6.sıradaki firmaların faaliyet konusu da ödeme sistemleriydi.

Şimdi Sabah 'ın haberine bir göz atalım ;

Ingenico, 40 milyon $'a Planet'i aldı

Teknoloji Holding grup şirketlerinden Planet AŞ'nin yüzde 100'ü, elektronik ödeme sistemlerinde faaliyet gösteren, Fransa merkezli Ingenico'ya satıldı. Satışa, Planet'e ek olarak, Teknoloji Holding grup şirketlerinden, saha ve onarım hizmeti veren Teknoser'in POS onarım bölümünün Ingenico'ya devrinin de dahil edildiği kaydedildi. Satış rakamının 40 milyon doların üzerinde olduğu öğrenildi.

Firma Genel Müdürü Sn.Alpay Sidal internet sitelerinde ne demiş ?

Pazarda kart sahipliği olan tüm bankaların iş ortağı olarak, finans sektöründe geniş bir yelpazede çalışan Planet, POS terminali satışından ziyade, önceliğini katma değerli çözüm ve hizmetlere vermiştir. Ekonomiye katkısını arttırmak için tek bir POS üzerinde birden fazla banka uygulaması çalıştırarak sahada ilk kez Ortak POS çözümünü sunan ve şu anda sahada canlı örnekleri ile 8 banka uygulamasını tek POS üzerinde çalıştıran ilk ve tek firma yine Planet'tir.

Planet kendi alanında "yenilikçilikle büyüme" liderliğine devam edecek. Ödeme sistemlerinde güvendiğiniz, her türlü yeni fikri "ilk olarak" paylaştığınız, hizmet kalitesinden kuşku duymadığınız iş ortağınız olarak, her zaman yanınızdayız.

Aslında burada başarı doğru bir iş planının uygulanması ve yeniliğe açık yaklaşımla geliyorum demiş zaten

Keşke firmalarımız çağa ayak uydursa Teknoloji Holding gibi başarılarımızın sayısı artsa

14 Temmuz 2007 Cumartesi

Girişimcilere Destek

Girişimciler için

- Free muhasebe programı ,
- Free web sitesi ,
- webreklam için 50 USD kredi ,

Hepsini microsoft sunuyor

13 Temmuz 2007 Cuma

Bu Hayal Belki Gerçekleşebilir

Sabah gazetesinin haberine göre Sancak Ailesi 11 mağazası bulunan Kopuzlar Gıda ' yı satın almış ,

Aileyi daha önceki başarılarından tanıyoruz ,Sahibi bulundukları Hedef Ecza deposunu büyütüp yabancı ortak almışlardı ,

Perakende konusunda

Migros 'un Türkiye 'de 880 ,Yurt dışında 70 mağazası bulunmakta 2006 cirosu 2,8 milyar USD ,
Carrefour - Gima - Endi 'nin 470 mağazası ,2005 cirosu 1,4 milyar USD ,

Dünya çapında perakende zincirlerinin ülkemize ilgisini biliyoruz .Yatırım yapılan sektör doğru görünüyor.

Gurubun hedefi 10 yılda 1.000 mağaza açmak

Yaşanmış bir başarıları var ,O halde yeni bir başarı neden olmasın ?

iPhone Çılgınlığı

iPod aksesuar satışı konusunda ABD 'de yaşanan başarı konusunda bir yazı yazmıştık .Şu anda ülkemizde satışa sunulmasada önümüzdeki yıllarda aksesuar satışını hızla arttıracak bir ürün ,bu konuda pazar oldukça boş ,piyasaya doğru kanaldan girip sabredenin kazanma şansının olduğunu düşünüyoruz .

Referans 'ın haberi ise şöyle ;

iPhone çılgınlığı stokları 2 günde yarı yarıya azalttı

Cuma günü ABD'de piyasaya sürülmesiyle birlikte büyük bir ilgiyle karşılaşan Apple şirketinin yeni nesil cep telefonu iPhone'dan, sadece geçen haftasonu 525 bin adet satıldı. Büyük bir ilgiyle karşılaşan Apple'dan yapılan açıklamada, ABD'nin batı yakasında stokların yarısı ilk günde tükendi. Hem mp3 çalar hem de telefon olarak kullanılan iPhone'un kablosuz iletişim ortağı AT&T'den yapılan açıklamaya göre, 1800 şubesinin neredeyse tümündeki iPhone'lar ilk 24 saat içinde satıldı. Apple'ın internet sitesinde yer alan habere göre iPhone'a sahip olmak için 2 ila 4 haftalık bekleme süresi karşılığında sipariş verenler bile var. Apple 2008'e kadar 10 milyon iPhone satarak cep telefonu pazarında yüzde 1'lik pay elde etmeyi amaçlıyor.

İnternete bağlanma özelliği de olan iPhone'un ABD'den sonra bu yıl içinde de Avrupa'da satışa çıkması bekleniyor. İlk önce Mac bilgisayarlar ardından müzik dünyasında devrim yaratan mp3çalar iPod ile her birinden yıllık 10 milyar dolar civarında satış rakamı yakalayan Apple CEO'su Steve Jobs, iPod'u en büyük 3'üncü ürünü olarak gösteriyor. 9 santimetrekarelik dokunmatik bir ekrana sahip olan iPhone'un bir de kamerası var. Müzik dinlemek dışında video da oynatma özelliğine sahip olan iPhone 8 saatlik konuşma süresine, 6 saatlik internet kullanımına ve 7 saatlik de video izleme özelliğine sahip. ABD'de fiyatı 499 dolar ile 599 dolar arasında değişen iPhone'u satın alan müşteriler aynı zamanda AT&T her ay asgari 59.99 dolarlık ödeme yapacakları 2 yıllık bir kontrat imzalamış oluyor.

4 Temmuz 2007 Çarşamba

Fikir Sahipleri Endişelenmekte Haklı mı ?

Amerika da bir yatırımcının fikir sahipleri hakkındaki düşünceleri şöyle ;

Ne zaman girişimciler iş yapmak için ofisime gelse bir çoğu yapmayı düşündükleri işin detaylarını açıklama konusunda tereddüt içinde bir davranış sergiliyorlar .

Fikirlerinin çalınacağı konusunda endişeliler ,

Şimdi bu konu ne kadar gerçekçi ?

Potansiyel finansörleri etkileyebilmek için girişimciler fikirlerini paylaşmak konusunda rahat olmalılar . Girişimcilerin iş fikirlerini koruma konusunda rahat olmaları için önerilerim ;

1 . Unutulmamalıdır ki başarı fikirden çok uygulamayla gelir ,birisi fikrinizi çalsa bile bu bilgiyle başarılı bir iş yapacağı anlamına gelmez

2 . Girişimciler iş konusunda kiminle konuştukları konusunda ihtiyatlı olmalılar ,

3 . Şüphelenildiğinde gizlilik anlaşması yapılabilir ,avukatlar ,bankacılar ,muhasebeciler ,finansörler genelde fikriniz açısından tehdit oluşturmaz ve aynı zamanda bu tür dökümanları imzalamak istemez. Girişimcilerle iş yapan profesyoneller kredibilitelerini korumak için sır saklama konusunda dikkatli davranırlar .

4 . Patent de yardımcı olabilir ,fakat oda hiçbir zaman tamamen güvenli değildir .Patent otoriteleri sizin fikrinize patent verme konusunda farklı görüşlerde de olabilir .

5 . Sonuç olarak yeteneklerine güven , birisi fikrinle ilgili sorularıyla seni rahatsız ederse kendini fikrini açıklama konusunda rahat hissetmeyeceksin ,

Onun bu konuda istekli olabilmesi için tam olarak yapmak istediğin şeyi anlamasına izin ver .

Bu görüşleri şu ana kadar incelediğimiz başarı öyküleri ışığında değerlendirirsek ,bu şekilde dünyada başarılı örnekler var .Örneğin zappos ,

Ülkemiz şartlarında değerlendirirsek ;fikir sahibinin işe katabileceklerini fikri çalan kişinin becerebilmesi zor ,yalnız çalıp eline yüzüne bulaştırma ihtimali yüksek ,çünkü fikir çalınsa dahi daha iyi bir formata sokulması ,uygulanabilmesi için bilgi ,planlama ve gerçek anlamda vizyon gerekmekte .


Kaynak : 01 07 2007 Tennessean.com

3 Temmuz 2007 Salı

Nasıl Fikir ?

Bu fikir İsveç 'den

İşyerinizde arkadaşınıza mesaj bırakacaksınız ,Nasıl bırakırsınız ? Tabiiki post it 'le ,evdekilere mesaj bırakacaksınız , Buzdolabının üstüne ne yapıştırırsınız ? Post it .Herkes onu okur ,

O zaman post it neden reklam aracı olmasın ?